Grupp informationen om GBP

Marina ville att jag skulle berätta mera om grupp infon jag var på i sunderbyn

 1, kirurgen började med att berätta hur operationen görs, vilka krav sunderbyns sjukhus kräver för att man ska få göra denna gbp, att man ska ha ett bmi på 40 eller 35 men vid 35 krävs det att man har andra åkommer som tex diabetes, högtblodtryck Dom vill att man ska ha haft gjort seriösa försök till viktminskning själv. Om man har ett missbruk, så görs inte op även vid pysiska sjukdomar, man ska vara utredd å klar med behandlingen och varit det i minst 2 år för att få genom gå op. Det man har i ryggsäcken finns kvar efter open! Dom vill att man ska ha en stabil psykosocial situation alltså inte att man ligger i skillsmässa tex samtidigt som man opar sig, sen rekomenderar dom att man berättar för sina anhöriga att man tänkt göra GBP, eftersom man kommmer att göra en sån stor livsförändring och att man behöver stöd.

2, Läkaren fokuserade nästan hela sina 50 minuter på vilka komplikationer som man kunnde få, De omedelbara komplikationen i samband med operationen ex sårinfektion,blodpropp, lunginflammation , urinvägsinflammation. Senare kan man få något som ärrbråk ( som åtgärdas med operation) Komplikationer specifikt relaterade till GBP är framför allt läckage från olika suturlinjer som finns inne i buken intäffar ca 3% -4% av fallen. läckage ger ofta långvariga problem (måste opas) med förlängd sjukhusvitselse i flera veckor och antibiotikabehandling. Sena komplikationer är framförallt magsår och näringsbrist, inre bråk kan uppstå ger smärta i buken och kräver akut åtgärd ( inträffar ofta månader eller år efter open! Tycker att det var otroligt bra information och att dom verkligen tryckte på vad som kunnde gå snett, och att när operationen är genomförd så finns det ingen väg tillbaka, gjort ät gjort. Sen forsatte han även om olika andra symtom man kunnde få och berättade att man måste vara noga med att tugga maten väl så att det inte lägger sig som ett lock, det kräver operation.

3. Psykologen Berättade om att man kunde prata med henne både innan och efter open, och om man ville ha hjälp , prata med någon utomstående om beslutet, ev om kirugen tycker att man är i behov som kan han remittera en dit innan han/hon bestämmer sig för ett godkännade av op.

 4, dietisten berättade hur vi ska äta både före och efter open, 6 gånger dagen. 4 veckor innan op så ska vi äta VLCD kost endast pulver eller bars eller liknade, så jag får inte äta modifasten för det är bara en LCD kost :( sedan efter op så är det 2 veckor med flytande (protein förstärkta )soppor som gäller, sedan 2 veckor med pure mat, sen till vanlig mat 1,5 dl - 2,5 dl mat gånger 6 per dag. vätska ska intas under hela dagen, kommer man efter så hinner man inte ikapp, eftersom att klunka i sig 0,5 l vatten inte längre kommer att funka.

5. kirugi Ssk Berättade hur lång kö tid det var, deras mål var att från det att remissen kom fram från våra VC så skulle tiden vara 6 månader, vi får först kallese för grupp infon, ca 3-4 månader efter grupp info blir det träff med kirugi läkarn å när man går därifrån så är deras mål att man ska ha op datum i handen, så allt som allt 6 månader, så inte någon lång väntetid. Sedan fick vi ett visit kort med telefon nr till henne för att boka tid hos läkarn , men hon sa vänligt å bestämt att dom inte mottager något samtal innan måndag, för mening är att vi skulle gå hem och fundera under helgen innan vi ringer, Sedan avslutades mötet .

Dom brukar ha med en person som genomgått GBP som får berätta sin historia, men hon dök aldrig upp! ;( lite synd tycker jag, hade varit lärorikt att höra hennes version, nog för att jag har en del människor som gengått detta som har berättat sedan har man ju sökt mycket på nätet så nog har man egeteligen info så det räcker .

På mötet var det en kvinna som med alla medel försökte få komma ifrån att måsta ringa måndag, hon vill genast sätta sig på kö listan pga av att hon hade svårt att komma ifrån arbetet å ringa, med ssk sa vänligt å bestämt att vi mottager inga anmälningar innan måndag, - jo men jag har funderat på det här i 10 år, spelar ingen roll sa ssk, reglerna gäller alla! Vet inte om kvinnan här fick panik och ville hinna före oss alla andra, dock är det ju inte det dom går efter, utan mera på när remissen kom fram till dom, å allvarligt om man nu har funderat i 10 år kan man inte vänta 6 månader till ?? Vi var en hel del människor på mötet, men blev uppriktigt chockad, om vi säger att vi var 60 pers så var vi 4 unga tjejer (30-35 år) En kille runt 25-30 år, sedan var resterande över 45, å mer än hälften var män, av någon andledning så trodde jag inte att det skulle vara så, men så var det ....

Kommentarer
Postat av: Marina

intressant läsning å jag håller med att vad bra de fasktikst trycker på vad som kan gå snett... är ju det mna måste leva med OM det gör det. sen går ju de flesta op bra. Tycker norrbotten har ett bra mycke seriösare upplägg ang viktop. här tycker jag det verkar som att de bara ja men gå hem å försöka en gång till så skickar jag en remiss om det inte funkar. el som för min del skickades remiss direkt.

Tycker det är bra de gör en grundlig psykisk bedömning då problemet tror jag OFTAST sitter där.



Men du har nu tagit beslutet eller??

2012-01-24 @ 21:21:09
URL: http://marina78.blogg.se/
Postat av: jennyflenny

Lät som en bra info.

Bra att dom även informerar om risker,för det är kanske sånt man inte hör så mycket om.

Tycker det är konstigt att det skiljer så mycket från olika sjukhus hur det ska ätas efter operation.

Camilla tror jag skulle äta flytande typ 4 veckor och pure 3 veckor. och sen vanlig mat.

2012-01-26 @ 00:27:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0